Az örök kérdés műfenyő vagy élő fenyő?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Az örök kérdés műfenyő vagy élő fenyő? Melyik környezetkímélőbb választás?

Decemberre ellepik a bevásárló központokat a szépen feldíszített műfenyők  és megjelennek az útszéli fa árusok. Örök kérdés marad, hogy mű vagy élő fenyőt válaszunk! Mind a kettőnek van rengeteg előnye és hátránya is.

Az élő fenyőnél sokan szeretik az illatát és a tudat, hogy az nem mű, valamint környezetkímélőbbnek tartják, de azért elég sok gond is van vele pl.: a megvásárlás honnan és milyet, valamint, hogy jól válaszunk  „különben otthon kikapunk”. Január elején pedig jönnek a problémák vele hullajtja a levelét, lakásból kivinni és az eltüntetése.  Sokakat zavar, hogy egy élő fát vágnak azért ki, hogy az utána feldíszítve a lakásunkban ékeskedjen. Viszont ez ebben a formában nem egyenrangú azzal, ahogyan a Brazil esőerdőket írják. Az erre szakosodott faiskolákban növesztik, ahol oxigént termelnek és szén-dioxidot kötnek meg, a kivágásuk után pedig pótolják őket.

A műfenyőre a fent felsoroltakból se az előnyök se a problémák nem vonatkoznak. Előnye, hogy előveszed és összerakod nem kell utána járni, dilemmázni a megvételével, viszont a hátránya, hogy nincs illata, károsabbnak tartják, és hulladékkezelés szempontjából problémás és valószínűleg kommunális hulladékban fog kikötni. Bár ha megunjuk és nagyobbat vagy szebbet szeretnénk akkor el is ajándékozhatjuk és így akár 20 évig is használatban lehet vagy még tovább. Dekorációs célokra is fel lehet használni girland és koszorú készülhet a megunt műfenyőből.

Egyes felmérések azt állítják, hogy 20 mások pedig, hogy 5 évig kell használni egy 2 méteres műfenyőt, ahhoz, hogy ne legyen károsabb mint az élő társa.

A ShopAlike csapata is megvizsgálta, hogy melyik karácsonyfát érdemes választani. Egy elég részletes infografikát készítettek:  

Az amerikai Christmas Tree Association szerint azonban ha valaki legalább öt évig használja ugyanazt a műfenyőt, annak már kisebb a környezetszennyező faktora, mint a valódi fának. Erről kutatás is készült, amit az amerikai fenyőtermesztők egész egyszerűen elutasítanak, mondván, hogy egy környezetszennyező anyagból Kínában legyártott majd környezetszennyező módon szállított műanyagdarab soha nem lehet környezettudatosabb, mint egy igazi fa.

Mi lesz a fa sorsa karácsony után? Ebben is segít ShopAlike csapatának a grafikája: 

Tehát akkor 5-10 élő fenyőnek az ökológiai lábnyoma egyenrangú egy 2 méteres műfenyővel?

ShopAlike csapata 20 évbe számolt, míg az amerikai Christmas Tree Association szerint 5 évvel egyenrangú egy műfenyő az élő társához képest.

Az amerikai kutatás mindenre kiterjedő, amely alapján és a mi számításaink szerint is körülbelül 5-10 év lehet az ideális.

Fontos tényező az is, hogy amire megnő a fenyő (8-12 év) addig azért gondozást igényel. A facsemetét locsolni, legalább élete során egyszer műtrágyázni és körülötte lévő gyepet gyomirtózni kell minimum évi 5 alakalommal, aminek valljuk be elég nagy a káros hatása. A füvet kistraktorral is szokták vágni, ebben az esetben 2-3 hetente végre kell hajtani ezt a műveletet.  Figyelembe lehet venni azt is, hogy ezeken a fatelepeken benzines vagy dízel gépekkel dolgoznak, azt a fát ki kell vágni és el kell szállítani az eladó helyre, valamint azért elmegy a vevő és haza szállítja.

A műfenyőt Kínából hajóval szállítják, de ott a konténerekben több százezer műfenyőt szállítanak egyszerre és szerintünk sokkal kisebb a káros anyag kibocsátása, mintha évente megismétlődnének a fent elsorol folyamatok.

Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy melyik fát válassza. Az biztos, hogy inkább a szokások, kényelmi faktorok fogják jobban befolyásolni a döntést és nem az ökológiai lábnyom mértéke!

Vissza a lap tetejére.