Poratka veszélyei az irodánkban és az otthonukban

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Háziporatka alatt két ízeltlábút értünk: Dermatophagoides pteronyssus és Dermatophagoides farinae. Méretük szerint kb. 0,2-0,3 mm hosszúak, a pókokkal közeli rovarfajba tartozó mikroszkopikus élőlények.

Az atkák száma késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel a legnagyobb, mivel a lakások és az irodák levegőjének nedvességtartalma a fűtés hiánya miatt ilyenkor a legnagyobb. Télen, kora tavasszal és késő ősszel a fűtött lakások relatív páratartalma 60 % vagy ennél sokkal alacsonyabb például padlófűtéses ingatlanoknál, ami az atkák számára kedvezőtlen, ezért számuk télen a legalacsonyabb. Ezt a kedvezőtlen évszakot csak azok a példányok élik túl, amelyek naponta legalább néhány órán keresztül megfelelő körülmények között például ágyneműben tartózkodnak.

Sokan téves következtetéseket vonnak le, amikor összekapcsolják az allergiás tüneteket megjelenését a lakásban található por mennyiségével, mert bármennyire is azt hisszük a leggondozottabb lakás vagy iroda sem pormentes! A helyiségekbe beáramló levegő láthatatlan porszemcsék millióival kerül életterünkbe (levegőszűrő berendezés használatával lehet csökkenteni a lakás vagy iroda levegőjében lévő porszemcsék számát), mely egy másik téves következtetéshez vezet, hogy a poratka-allergia egyet jelent a házi porra való érzékenységgel.

A probléma hátterében valójában nem a házi por, hanem egy aprócska élőlény – a poratka áll. A poratkák mikroszkopikus méretűek, amik önmagukban nem okoznak allergiás reakciót, hanem a levegőben szálló ürüléke az, ami a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja, ha belélegezzük, megérintjük, vagy bármilyen kapcsolatba kerülünk huzamosabb ideig vele. A lakáson belüli allergének közül a házipor-atka légúti allergiák leggyakoribb okozója.

A poratkák számos kellemetlen betegséget terjesztenek. Az ürülékük a lakásunk vagy irodánk légterébe főleg a légutakba kerülve allergiás náthát, sőt asztmát okozhatnak. Az atka ürülék a  házi a porral kapcsolatba kerülve a szem kötőhártyájába kerülhet, valamint belégzéssel az orr nyálkahártyáján gyulladást idéz elő. Idővel az erőltetett köhögésből, a hörgők görcsös elváltozásából nehézlégzés, asztma alakulhat ki. Bőrrel kapcsolatba kerülő allergizáló maradványok, csalánkiütést és különböző ekcémás reakciókat is kiválthatnak.

A poratkákból életciklusuk alatt közel 2000 ürülékrészecske távozik, emellett igen nagyszámú, a részben emésztett táplálék következtében enzimmel szennyezett porrészecske is a környezetbe kerül.

Az allergiás tünetek az atkák számával való küzdelem során a csökkentésükkel érhető el.

Kiemelten a hálószobában ágyneműben és matracban; irodában a kárpitozott bútorokban és padlószőnyegben megbújva vannak igazán nagy számban. Rendszeresen mossuk az ágyneműket ajánlottan legalább 60 °C-os programon és hipoallergén öblítőszerrel ami fokozza a védelmet. Amennyiben van rá lehetőségünk akkor teregessük ki napra, mivel az UV megöli az atkákat ezután egy laza mozdulattal kirázható az ágyneműből.

Irodákban legalább évi 2 alkalommal legyen nagytakarítás és a takarító cég a kárpitokat – szőnyegeket nedves tisztítószeres extrakciós géppel tisztítsa meg.

Sajnos sok cég ezeket csak bele foglalja a szerződésbe, de nem hajtja végre, mivel idő igényes vagy nincs meg hozzá a fizikai vagy gépi kapacitása, erre érdemes oda figyelni az ügyfeleknek.

A takarító cég használjon olyan porszívókat ami 0,3 mikrométeres nagyságig befoghatók a porrészecskék, így a beszívott poratkák és ürülékük nem kerülhetnek vissza az iroda légterébe.

Az optimálisan működő légkondicionáló berendezésekkel kültéri allergének nagyrészt kirekeszthetők a helyiségekből.

Sokat tehetünk az ellen, hogy kedvezőtlen életkörülményeket hozzunk létre az atkák számára.

  • fürdés-tusolás után alaposan szellőztessük ki a fürdőszobát és ne engedjük a lakás többi helyiségébe a párás levegőt
  • párával járó főzésnél használjunk páraelszívót
  • felmosáskor mindig jól csavarjuk ki a felmosó fejet
  • amennyiben lehetőségünk van rá akkor télen ne teregessük bent a kimosott ruhákat (használjunk szárítógépet) így kisebb esély van rá, hogy relatív 60 % fölötti lesz a páratartalom

Bízom benne, hogy sok jó tanáccsal elláttunk benneteket, hogy hogyan vegyétek fel a harcot a poratkákkal egy egészségesebb életkörülmény teremtése végett.

Vissza a lap tetejére.