Környezetbarát Takarítás az Irodában

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Az iroda tisztasága nagyon fontos, hiszen az ott dolgozóknak szinte az a második otthona. A hazai piacon kevés olyan takarító cég van, akik prémium minőségben takarítanak és a szerződésben foglaltakat 100 %-ban betartják.

Takarító szolgáltatók közül sokan hirdetik jobb piaci érvényesülés reményében, hogy környezetbarát tisztítószereket és technológiákat alkalmaznak. Ezen cégek döntő többsége csak bevett a portfóliójába-készletébe 1-2 környezetbarát tisztítószert, azonban túlnyomó részben még mindig a környezetre káros szerekkel dolgozik.

De miért csinálják?

Az Öko termékek felkutatása és tesztelése, hatékonyságuknak felmérése nagyon sok időbe és pénzbe kerül, és ezért inkább tovább használják a vegyszereket. Az is előfordulhat, hogy a vállalkozó egyáltalán nem érdekelt a környezetvédelemben, és csak kecsegtetőbbé akarja tenni tevékenységét. A környezetbarát tisztítószerek ára nem lehet probléma ezeknek a vállalkozásoknak, hiszen közvetlenül a hazai gyártótól nagytételbe beszerezve sokszor még gazdaságosabbak is, mint a drogériákban a polcokról leemelt vegyszeres társaik.

Miért probléma a fent leírt megtévesztés?

Az ügyfél a környezet, saját és munkatársai egészségének érdekében választ ilyen szolgáltatót. Sajnos megtévesztés esetén minden remélt jótékony hatás elmarad.

Hogyan lehet ezt kizárni?

Megbízás előtt leinformálja a vállalkozót, hogy melyik felületre, milyen környezetbarát tisztítószerrel takarít pl.: szőnyeg-kárpittisztításnál, felmosásnál, asztaltörlésnél, ablaktisztításnál, mosogatásnál vagy esetleg a mosogatógépbe kizárólag csak környezetbarát szereket, használ-e. Ezeket érdemes a vállalkozói szerződésbe belefoglalni, hogy későbbiekben számon kérhető legyen. Ha már nálunk takarít a vállalkozó, érdemes belenézni a takarítószeres szekrénybe vagy helyiségbe és felmérni a tisztítószereket, ellenőrizni azokon milyen veszélyességet jelző piktogramok találhatók.

De miért is fontos az, hogy kizárólag környezetbarát tisztítószereket használjanak?

Az egészség és a jó közérzet mindenkinek fontos.

A tisztítószerek nagy része takarítás után a levegőbe jut pl. felmosásnál, ablakpucolásnál, asztaltörlésnél. Ez azért is aggasztó, mivel ilyenkor az iroda légterébe kerülve az ott tartózkodok, belélegzik. Kimutatások is készültek arról, hogy egyes tisztítószerek felhasználása utáni levegőbe kerülése károsíthatja a tüdőt vagy esetleg asztmát is okozhat. Nem beszélve a környezetre gyakorolt káros hatásokról.

Mit tehetünk saját és munkatársaink egészsége megőrzésének érdekében?

Olyan takarító céget bízunk meg, akik kizárólag környezetbarát tisztítószereket alkalmaznak, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy a szerződésben foglaltakat betartják. 

De mitől környezetbarát a tisztítószer?

A tisztítószer növényi olajból készül, vegán, állati kísérlettől mentes, színtelen-szagtalan, szintetikus anyagot nem tartalmaz. Újrahasznosított műanyag flakonba legyen, amit a szolgáltató újratölt.

Esetleg környezetbarát minősítéssel rendelkezik, ami egy jó jel pl.: EU Ecolabel minősítés, ami az Európai független laborokban bevizsgált minősítés és legalább 95 %-ban környezetbarát anyagokat tartalmaz, Magyar Környezetbarát Termékek minősítése, ami a termékek környezetbarát vagy környezetkímélő jellegét tanúsítja. A nemzeti környezetbarát termékminősítő rendszer az EU Öko címke mintájára jött létre. De ezeken kívül még rengeteg különféle Öko besorolás létezik még. 

Tartsa szem előtt Ön és Munkatársai egészségét és csak olyan szolgáltatót bízzon meg, aki környezettudatosan gondolkodik és cselekszik.

Vissza a lap tetejére.